Keresés

Gyermekfotózás: 10 Titok a Gyermekek és csecsemők varázslatos fotóihoz

Küszködsz azért, hogy jó fotókat készíts gyermekről és csecsemőről? A gyermekfotózás kihívást jelenthet. De hihetetlenül kifizetődő is. Tehát hogyan készíthetsz gyönyörű fotókat a gyermekekről? Hogyan ragadd meg a képen a gyermekkor varázsát? Ebben az oktatóanyagban 10 profi titkot fedezhetsz fel a gyermekek és csecsemők varázslatos fotóinak elkészítéséhez.1. Válaszd ki a fényképfelvétel helyét

Természetesen a gyermek a legfontosabb elem a fotón. De ki kell választanod a forgatás helyszínét is.

Annak ellenére , hogy a portréképen a háttér gyakran homályosnak tűnik , ez még mindig a végső kép fontos része.
Tehát mi a remek helyszín a gyermekek fényképezéséhez?

Íme a jó hír:

Valójában varázslatot készíthetsz a leghétköznapibb környezetekből.

A legfontosabb szempontok, amelyeket figyelembe kell venni, a részletesség, a textúra és a szín.

Keress olyan hátteret, amely részleteket ad a fotóhoz. Ha nincs részlet vagy textúra, akkor nincs mit létrehozni, hogy a gyönyörű háttér elmosódjon.Nagyszerű szabadtéri helyszínek a tengerpart, az erdő vagy a nyílt terep.

Fényképezhetsz városi környezetben is, az épületek segítségével pedig részleteket adhatsz a háttérhez.Még egy elhagyatott parkoló vagy egy benőtt földdarab is érdekes hátteret teremthet.Természetesen beltéren is lehet fényképezni - ez kiválóan alkalmas újszülött fotózásra.Hely kiválasztásakor vedd fontolóra, hogy a környék hogyan adhatja hozzá a fotó mesemondó elemét.

Azt is szeretnéd, ha a háttér színe kiegészítené a témát. Ez azt jelenti, hogy gondolkodnod kell az alany ruházatának színén.

Például, ha zöld mezőre vagy fákra fényképezel, akkor előidézheti a témát, ha kontrasztos színűbe öltözteti őket, például vörösbe.Most fontos a jó háttér kiválasztása. De nagy fényre is szükséged van.

Olvasd el, és fedezd fel, hogyan lehet hihetetlen fényt megörökíteni a gyermekek fényképezésekor.


2. Készíts lágy természetes fényt

A jó fény mágikus minőséget kölcsönöz a fotóidnak.

Ugyanaz a hely teljesen másképp nézhet ki a különféle fényekben. És bizonyos típusú fények hízelgőbbek a témában, mint mások.

Szóval, milyen fény a legjobb a gyermekfotózáshoz?Először is, imádok természetes napfényben forgatni. Nincs szükség drága stúdiólámpákra vagy villanófegyverekre.

A legjobb fényfajta pedig a lágy vagy a szórt fény. Ez a fajta fény lágyítja a részleteket és hízelgő a bőrön.

Lágyítja a fénykép általános hangulatát, amely tökéletes a gyermekek varázslatos fotóinak elkészítéséhez.Szóval, hogyan biztosíthatod, hogy a fény lágy legyen a portréfotóidon?

Először a naplemente előtti órában készítsd el a képet. Amikor a nap alacsonyan van az égen, a fény lágy és a színek gyönyörűen melegek.Ez a napszak azonban nem mindig a legjobb idő a gyermekek számára. Ha a naplemente lefekvés körül van, akkor valószínűleg nem lesz boldog gyermeked, akit lefényképezel!

Tehát egy másik lehetőség az, hogy kora reggel készíted el a képet, mielőtt a nap túl magas lenne az égen.

Amikor a nap magasan az égen van, durva árnyékokat kap a téma. Az erős fénytől pedig a gyerek hunyorogni fog.

Ha a nap közepén kell lőni, keress egy kócos árnyékot.Például elhelyezheted a témát néhány fa vagy cserje alatt.

Győződj meg arról, hogy a gyermek egy fényzsebben helyezkedik el, amelyet a fenti lomb vagy fák szórnak. (Nem akarod, hogy a gyermek sötét árnyékban legyen.)

Ezt hívom „reflektorfény-technikának”. És tökéletesen alkalmas a téma megvilágítására a nap közepén.Csak vigyázz, hogy a kócos fény árnyéka ne essen a gyermek arcára vagy fejére.

Természetesen a felhők és a köd diffundál és lágyítja a fényt. Tehát rossz időjárás esetén is lágy, álmodozó hangulatú gyönyörű portrékat készíthet.A beltéri fényképezéshez csak egy ablakos szoba szükséges.Csak győződj meg arról, hogy nincs közvetlen napfény, mivel ez durva árnyékokat hozhat létre a témában.

Ne feledd, azt szeretnéd, hogy a fény lágy és egyenletes legyen.

Ha lágy, természetes fényben fényképezel, a fotóid lenyűgözőek lesznek!


3. Használj háttérvilágítást vagy oldalfényt a gyermekek fényképezéséhez

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a legjobb, ha a nap mögött van, amikor fényképet készíti.

De a gyönyörű gyermekportrék esetében ez nem így van.

Ha a nap mögötted van, akkor közvetlenül az alanyod arcára süt. Ettől a gyerek hunyorogni fog - és te biztosan nem ezt akarod.

Aa túlzott fény a bőr túlzott expozícióját is eredményezheti (túl világos).

Tehát hová helyezd a fényt a témához képest?Imádom háttérvilágítani a témáimat. Ez azt jelenti, hogy a fény a gyermek mögül jön.

A háttérvilágítás varázslatos képeket eredményez, gyönyörű ragyogással a téma körül.

A legjobb eredmény elérése érdekében győződj meg arról, hogy a nap nem uralja a jelenetet.

Helyezheted a napot a téma mögé vagy a jelenet más tárgyai mögé. Vagy állítsd össze a felvételt úgy, hogy a nap kissé kimenjen a keretből.Addig mozogj és változtasd meg a fényképezési szöget, amíg nem találod a megfelelő pozíciót.

Alulról lefelé történő fényképezés nagyszerű módja annak, hogy a téma elzárja a napot, amikor alacsonyan van az égen.

Az erős fény felé történő fényképezés néha azt eredményezheti, hogy a téma sziluettként jelenik meg. Ha ez megtörténik, próbáld meg biztosítani, hogy a téma elzárja a napsütést.

Be kell állítanod a fényképezőgép Metering beállítását Spot Metering értékre is . Ezután állítsd be a fókuszpontot az alany arcára. Ezután a fényképezőgép megfelelően exponálja a gyermek arcát.Ha a téma továbbra is sötét sziluettként jelenik meg, változtasd meg helyzetét úgy, hogy a nap az egyik oldalról megvilágítsa a témát.

Ezt oldalvilágításnak hívják. És ez nagyszerű módja a témák megvilágításának, ha a napsütés nagy kihívást jelent.Ne feledd, hogy a fény iránya hatalmas változást hozhat a fotóidon.

Tehát mindig vedd figyelembe, honnan jön a fény. Válassz egy fényképezési helyzetet, ahol a téma hátulról vagy oldaláról meg van világítva.


4. Tartalmazzon néhány érdekes támaszt


A kellékek egy csodálatos eszköz a gyermekfotózás javításához.

Vizuális érdeklődést kölcsönöznek a fotóidnak. Segítenek mesélni. És idősebb babákat és gyerekeket szórakoztatnak a fotózás során.Szóval, milyen kellékek működnek jól a gyermekfotózásnál?

Újszülöttek fényképezésekor kellenek a csecsemő pózolásához szükséges kellékek. Lehet egy tál, egy kosár vagy akár egy puha takaróval letakart párna.Ezután más kellékeket, például virágokat vagy puha játékokat is felhasználhatsz a jelenet díszítésére.Az idősebb csecsemők és gyermekek számára annyi különféle kellék van, amelyet felhasználhatsz.

Remek példák: játékok, macik, lufik, sütemények, lámpások és virágok.Próbáld meg a kellékeket a kontextusnak megfelelőnek tartani.

Például, ha a tengerparton fényképezel, adj a témának néhány nagy kagylót, amellyel játszhat.Ha a gyermeknek van kedvenc játéka, akkor azt magával viheti, hogy a fényképen kellékként szolgáljon.Amikor kiválasztod a kellékeket a forgatásához, gondolj a színre és arra, hogy hogyan fog kinézni a végső képen.

A fénykép általános színvilágához illeszkedő kellékek tökéletesek. De a kellékek segítségével kontrasztos színpompát is adhatsz a képhez.Ne feledd, a kellékek nagyon egyszerűek lehetnek. De nagy hatással lehetnek a végső képre.

Tehát gondosan válaszd ki kelléket. És gondoskodj arról, hogy kiegészüljenek a fotó történetével.


5. Készítsd el a természetes pózokat és érzelmeket


A gyerekeket nehéz pózoltatni. És ez általában természetellenes pózokat és erőltetett mosolyokat eredményez.

Tehát hogyan rögzítheted azokat a természetes pózokat és kifejezéseket, amelyek megmutatják a gyermekkor valódi érzelmeit?A trükk az, hogy ne kérd az alanyt, hogy pózoljon vagy mosolyogjon!

Ehelyett próbálj egyszerű, bátorító utasításokkal irányt adni a gyermeknek.Gyengéden beszélj velük, hogy nyugodtan érezzék magukat.

Mondd meg nekik, hogy jól fogtok szórakozni együtt. Tegyél fel nekik kérdéseket. Bátorítsd őket játékra.

Amint a gyermek nyugodtan érzi magát, természetesebben kezd mozogni. És képes leszel megragadni az igazi örömet és érzelmeket játék közben.Természetesen az újszülött fényképezéséhez magadnak kell pózoltatni a a babát.

A legjobb eredmény elérése érdekében azt szeretnéd, ha a baba aludna. Ez lehetővé teszi, hogy megragadd az első hetek derűjét születésük után.Óvatosan fektesd le a babát egy puha takaróra. Göndörítsd fel őt, miközben láthatóan tartja a kezét és a lábát.

Vagy csomagold be a babát egy takaróba.Jó pózolási trükk az, ha a csecsemő kezét az álla alá helyezzük, hogy a fejük megtámaszkodjon.

Miután a baba tökéletes helyzetben van, készíts sok fényképet különböző szögekből. Ez lehetővé teszi sok különböző felvétel rögzítését egyetlen pózból.


6. Válassz megfelelő lencsét vagy gyújtótávolságot

Mi a legjobb fényképezőgép-objektív a gyermek portréfotózásához? Milyen gyújtótávolságra kell lőni?

Valójában nincs egyetlen legjobb lencse vagy fókusztávolság. Minden attól függ, hogy milyen felvételeket szeretnél rögzíteni.Nagy látószögű felvételt szeretnél készíteni, rengeteg díszlettel a témája körül?

Ha igen, akkor egy 35 mm-es objektív vagy fókusztávolság tökéletes.

A 35 mm kiválóan alkalmas olyan felvételek készítésére is, ahol felülről akarod elkapni a pillanatot.Közeli felvételek készítéséhez a kedvenc objektívem a 85 mm.

Ez az objektív lehetővé teszi közeli fényképek készítését anélkül, hogy túl közel kellene kerülnöd a témához.A távolságtartás lehetővé teszi természetesebb felvételek készítését, mivel nem tolakodsz be a gyermek térébe.

Használhatsz 100 mm-es objektívet is, ha még távolabbról szeretnél fényképezni.

Ha beltérben fényképezel portrékat, akkor tökéletes egy 50 mm-es objektív.A legélesebb képekhez imádok elsődleges (fix) objektíveket használni. De ha nincs elsődleges lencséd, megváltoztathatod a gyújtótávolságot a zoom lencséd nagyításával vagy kicsinyítésével.


7. Használj széles rekeszt a gyönyörű háttérelmosódáshoz

Hogyan rögzítheted azokat a gyönyörű elmosódott háttéreket , amelyeket gyakran látsz portréképeken?Ez valójában nagyon egyszerű. Csak széles rekeszt kell használni.

A rekesz a lencse nyílásának méretére utal. Minél szélesebb a rekesz, annál kisebb a mélységélesség.

A sekély mélységélesség azt jelenti, hogy a képnek csak egy része lesz éles fókuszban, míg a többi homályosnak tűnik.Szóval, hogyan lehet megváltoztatni a rekesznyílást a fényképezőgépen?

Először az üzemmódválasztó tárcsát rekesz prioritás módba ( A vagy AV ) vagy kézimódba ( M ) kell állítanod .

Ha nem ismered a teljes kézi módot, akkor javasolom az Aperture Priority mód használatát.

Ez az üzemmód lehetővé teszi a rekesz értékének beállítását, míg a fényképezőgép az számodra megfelelő záridőt állítja be (később a zársebességről bővebben).Ezután állítsd be a rekeszt. Látni fogod a rekesznyílás változását a képernyőn.

(A fényképezőgép kezelőszerveinek pontos beállításának módja típusonként változik. Tehát szükség lehet a fényképezőgéped kézikönyvében található útmutatásra.)

A rekesz mérése f / lépésekben történik, így a rekeszérték mellett megjelenhet az F betű a képernyőn.

Minél alacsonyabb az f / szám, annál szélesebb lesz a rekesz. Tehát sekély mélységélesség esetén alacsony f / számot kell használnia. (f1.2, f1.4, f1.8)A rekeszértéket általában valahol f / 1,8 és f / 2,8 között használom.

Ne feledd azonban, hogy a maximális (legszélesebb) rekesz objektívenként változik. A maximális rekesz (legalacsonyabb f / szám) általában az objektív elején jelenik meg.

Ha a lencséd nem megy olyan alacsonyra, mint f / 18, akkor csak az elérhető legalacsonyabb f / számot használd.

Ha új objektívet vásárolsz, érdemes ellenőrizni annak maximális rekeszét. Ne feledd, hogy minél szélesebb a rekesz (annál alacsonyabb az f / szám), annál elmosódottabb lesz a háttér.8. Győződj meg arról, hogy a témád éles-e

Ha széles rekesszel (alacsony f / szám) fényképezel, a képnek csak egy kis része lesz éles fókuszban.

Ezért elengedhetetlen, hogy a gyermek legyen fókuszban.Ha rosszul állítod be a fókuszt, a háttér fókuszban lehet, miközben a gyermek homályosnak tűnik.

A legpontosabb fókusz érdekében azt javaslom, hogy használd a Szelektív fókuszt . (A fókuszbeállítás módosításáról olvassd el a fényképezőgéped kézikönyvét.)

A szelektív fókusz lehetővé teszi, hogy a fókuszpontot a jelenet egy meghatározott részére vigye. Egyszerűen használd a nyílgombokat a fókuszpont mozgatásához (általában egy kis négyzet jelzi a képernyőn).

A portréfotózás során az alany arcára - elsősorban a szemükre - kell összpontosítani.De mi történik, ha több embert fényképezel, például testvéreket vagy családot? Hogyan tudod mindet fókuszban tartani?

A trükk az, hogy mindet ugyanazon a fókuszsíkon tartják. Más szavakkal, mindegyiknek azonos távolságra kell lennie a kamerától.Ha nem lehet mindenkit azonos távolságban tartani, akkor a legközelebbi témára koncentrálj.

Ha pontos lesz az élesség, a portréalanyok tökéletesen élesek lesznek, miközben a háttér gyönyörűen elmosódottnak tűnik.


8. Készíts éles fényképeket mozgó alanyokról

A gyerekek soha nem maradnak mozdulatlanul!

Természetesen ez csodálatosan energikus és dinamikus képeket eredményez.De nehéz lehet mozgó témákról jó fotókat készíteni.

A téma homályosnak tűnhet, amikor a kamera rögzíti a mozgást. És nehéz lehet megragadni azt a pontos pillanatot, ahol a téma tökéletesen pózol.

Tehát mi a titka annak, hogy hihetetlen fotókat készíts mozgó témákról?Először meg kell győződnöd arról, hogy fényképezőgéped gyors záridőt használ-e.

A zársebesség arra az időre vonatkozik, amikor a fényképezőgép zárja nyitva marad. A gyors zársebesség lefagyasztja a mozgást, míg a lassú zársebesség a mozgás elmosódásakor rögzíti a mozgást.

Ha kézi üzemmódban fényképezel, ellenőrizd a fényképezőgép kézikönyvében, hogy melyik gomb vagy kerék állítja be a záridőt.Ha Rekesz-prioritás módban fényképezel, a kamera automatikusan beállítja számodra a záridőt.

Azonban megnövelheted a záridőt az ISO megdobásával . (Az ISO beállításához olvasd el a kézikönyvet).

Az ISO szabályozza a kamera érzékelőjének fényérzékenységét. Az ISO növelése érzékenyebbé teszi a fényképezőgépet a fényre. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a kamera gyorsabb záridőt használjon.

Minél nagyobb az ISO érték, annál gyorsabb lesz a záridő.

Ne feledd azonban, hogy a magas ISO-értékek nemkívánatos szemcséket hoznak létre a fotóba. Tehát csak olyan magasra menj, amennyire szükséged van. És ellenőrizd a képeket, hogy képet kap arról, hogy mennyi szemcsét visznek be.

Gyermekfotózáshoz legalább 1/200 (200 másodperc) záridőre van szükség.De ha a téma fut, akkor valószínűleg nagyobb záridőre van szükséged, például 1/500 vagy annál gyorsabbra.

Ugró felvételeknél gyakran használok 1/1600-ig terjedő zársebességet.Végül érdemes Sorozatkép / Folyamatos módot használni mozgó tárgyak fényképezésénél.

Ezután az exponálógombot lenyomva tartva gyorsan sorozatosan készíthetsz felvételeket.

Ez növeli annak esélyét, hogy megörökítsd a tökéletes pillanatot, miközben az alany mozog a jelenetben.Egy kis gyakorlással valószínűleg úgy találod, hogy már nem kell sorozatkép módot használnod. Ehelyett előreláthatod a téma mozgását, és pontosan a megfelelő pillanatban nyomod meg a gombot.

De ha még nem ismered a mozgó tárgyak fényképezését, akkor a sorozatfelvétel mód mindenképpen hasznos eszköz!


9. Exponálás a gyermek arcára

Az expozíció a kép fényerejének szintjére vonatkozik.

És nagyon fontos, hogy a fényképek készítésekor megfelelő legyen az expozíció.Nem akarsz túl sötét (alul exponált) vagy túl világos (túl exponált) képeket.

Kiváló színű és részletgazdagságú fényképhez megfelelő expozíció szükséges.

Szóval, hogyan biztosíthatod, hogy a portréfotóid jól legyenek exponálva?

Itt van a titok:

Exponálj az alany arcára.Más szóval azt szeretnéd, hogy az arc tökéletes fényerővel rendelkezzen. Ha a háttér kissé túl sötét vagy világos lesz, akkor nem számít.

A legfontosabb az, hogy a témát megfelelően exponáljuk.

Szóval, hogyan exponálód ki az alany arcát?

Először állítsd a fényképezőgép Metering módját Spot Metering értékre .

Most, amikor a fókuszpontot az alany arcára állítottad, az expozíciót a jelenet adott kis részére helyesen állítja be.Gyakran célszerű kissé alul exponálni a képet.

Ez segít abban, hogy a fénypontok (világos területek) ne legyenek túl exponálva. És az utófeldolgozás során mindig világosíthatsz a képen.Ha rekesznyílás-prioritás módban fényképezel, az expozíciókompenzáció ( EV ) opcióval beállíthatod az expozíciót.

Ha kézi üzemmódban fényképezel, akkor az expozíciót sötétebbé teheted gyorsabb záridő vagy alacsonyabb ISO érték használatával.Bármelyik módszert is használod, mindenképpen érdemes néhány percet szánni a megfelelő expozíció érdekében.

Az eredmény egy gyönyörű portré fotó lesz, gyönyörű színnel és részletekkel.


10. Gondolj a kompozícióra

A jó kompozíció kulcsfontosságú a szemet gyönyörködtető fotók készítésében.

Tehát hogyan állítsd össze a gyönyörű gyermekportré-fotókat?

Először vedd figyelembe azt a szöget vagy perspektívát, amelyből a képet készíted.

A gyermekfotózás nagyszerű technikája, ha alacsony perspektívából készíted a felvételt. Szeretek nagyon alacsonyan lenni - gyakran lefekszem a földre, és felfelé fordítom a fényképezőgépemet.Természetesen az ellenkezőjét is megteheted, és felülről készítheted el. Ez különösen jól működik újszülött fényképezésnél, vagy ha a személy a földön fekszik.Célszerű különféle felvételeket készíteni különböző távolságokból.

Készíts közeli fejlövéseket. És lőj messziről, hogy megörökítsd a környéket.Mielőtt elkészítenéd a felvételt, döntsd el, hová szeretnéd helyezni a témát a kereten belül.

Jó kiindulópont a harmadolási szabály használata . Ez a „szabály” kimondja, hogy a tárgyat a kép közepén kívülre kell helyezni, nem pedig a kép közepére.A központon kívüli kompozíció gyönyörűen kiegyensúlyozott fotókat hoz létre, amelyek kellemesek a szemnek.

Remek kompozíciós technika mozgó témákhoz is.

Ha az alany mozog a jeleneten, hagyj több helyet magad előtt, mint magad mögött. Ez azt az érzetet kelti, hogy az alanynak van helye „beköltözni”.Célszerű arra is figyelni, hogy milyen vezető vonalak szerepelnek a kompozícióban.

A vezető vonalak azok a vonalak, amelyek a szemet az előtérből a háttérbe vezetik. Mélységet adnak a képnek, és segítenek a szem felé irányítani a témát.Vezetékként használhatsz ösvényeket, utakat, kerítéseket, korlátokat, vagy akár a tengerparti vízpartot.

Csak győződj meg róla, hogy úgy állítottad össze a fényképét, hogy a vonal a kép elejéről a távolba vezessen.


A szerzőről Tracy Sweeney, az Elan Studio tulajdonosa / fotósa, valamint a Kids: Photos to Brighten Your Day szerzője , egy díjnyertes gyermek-, család- és kereskedelmi fotós, aki nemrégiben az Országos Szakmai Szövetség az Év fotósa díjjal ajándékozott meg. Tracy munkáját a Hallmark Channel, a People.Com , a Today.Com (Today Show) és különféle kiadványok mutatják be. Tracy szereti megörökíteni az egyszerű, őszinte pillanatokat, valamint az új kezdetek és az élet kitörölhetetlen szépségét. Emellett oktatói diplomával és tantervi, oktatási és technológiai doktori munkával is rendelkezik.

Elérhetőségei:

www.elan-studio.com

Facebook.com/elanstudio

Instagram.com/tracy_sweeney

435 megtekintés0 hozzászólás